Siska Gyula festőművész

Siska Gyula festőművész életrajza

Siska Gyula (1958)

Életrajz

festő
Szamosszeg, 1958 –

Anyja tanítónő, apja festőművész – tanár. Gyermekkorát meghatározzák a Szamos mellett átélt élmények.
1972-ben beiratkozik a Képzőművészeti Szakközépiskolába. Mestere: Újváry Lajos. Lázadó kamasz, magatartása miatt majdnem eltanácsolják.
1985-ben felveszik a Képzőművészeti Főiskolára, amelyet félbehagyott Mestere: Bráda Tibor.
Párhuzamosan restaurátorként és illusztrátorként dolgozik. Kísérleti alapon régi és új technikákat ötvöz, pl. : Pauer Gyula – A turini lepel szobra c. alkotásában való közreműködés
Régi fotótechnikákat ismer meg, amely később meghatározza ábrázolásmódját. Pár év múlva a hagyományos festészet felé fordul.

Ezután elindul egy folyamatos festői lét a Képcsarnok vállalat keretein belül, Mentor: Wessely Tibor. Elindúl hosszú ideig tartó barokk stílusú korszak, amely nemzetközi ismertséget hoz. Az 1980-as évek végétől a Képcsarnok Vállalat külföldön mutatja be alkotásait.
Elemző részletességgel ábrázolja a hazai táj és környezet hangulatát. Stílusa könnyen érthető és befogadható, a színek és a fények átélhető élményként jutnak el az emberekhez.
Bravúrosan szerkesztett és nagy szakmai tudással megfestett csendéletei megtalálhatóak Bécs, München, Párizs, London és New York vezető galériáiban.
Ez idő alatt fejlődnek ki a lazúrtechnikák. 2005-től megjelennek a plein air képek, a gyümölcs és tárgycsendéletek, portrék.
Kiállítások : Lille, Bécs, London, Greensboro, Chicago, Los Angeles / Beverly Hills, Santa Fe, La Jolla.