Szász Endere festőmkűvész

Szász Endre festőművész

“Szász Endre” festő- és grafikus művész 1926. január 7-én született Csíkszeredán.

Marosvásárhelyen érettségizett, itt került kapcsolatba Kós Károllyal, Szolnay Sándorral, akik felismerték tehetségét és segítették. Tanára Bordy András volt. A Budapesti Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István növendéke volt.

1946-ban egy rozsdás, használhatatlan forgópisztoly ürügyén fegyverrejtegetésért elítélték, 1952-ben szabadult.

Szász Endre festményA 60-as évek közepéig több mint 600 könyvet illusztrált, köztük Omar Kajjám: Rubáiját című könyvét, amely a British Múzeum nemzetközi pályázatán bekerült a világ legszebb 30 könyve közé. Közben kidolgozott egy sajátos, csak rá jellemző festészeti technikát. A Medicor Orvosi Műszergyár számára ezzel a technikával készült naptára tette országszerte ismertté a nevét.

1971-től Torontóban, majd Los Angelesben élt. A 80-as évek elején azonban végleg hazaköltözött, mert mesteriskolát szándékozott alapítani az itthoni tehetséges fiataloknak. Hollóházán sikerült a terv egy részét megvalósítani, a Hollóházi Porcelángyár stúdiójának megalapításával. Itt születtek meg világviszonylatban is egyedülálló falképei. Ötven “porcelánfalat” készített, de különleges forma- és színvilágú vázákat, dísztárgyakat, még hegedűt is.

Szász Endre Életfa című festménye“Szász Endre” festőművész Hollóházán ismerte meg Hajdú Katalint, későbbi feleségét, aki nemcsak tehetséges tanítványa, hanem élete végéig hűséges társa volt. Előbb Sopronba, majd a Somogy megyei Várdára költözött, itt élt egészen haláláig.

Változatlanul készültek a grafikái, egyedi, leheletfinom rézkarcai és az egy lendülettel rajzolt lapok sokasága. Nemcsak rajzolt, festett, hanem bútort, ékszert tervezett, valamint látvány- és díszlettervezőként is dolgozott.??

Várdán aktív közéleti életet élt. Díszelnöke a helyiek köréből szerveződött Várdai Ifjúságért és Polgárokért Egyesületnek. Író-olvasó találkozókat, kiállításokat és képzőművészeti alkotótáborokat szervezett. A községben rendkívüli elismerés és szeretet övezte. 2002-ben Várda Község Díszpolgára címmel ismerték el munkásságát.??

Szász Endre fényképe2003. augusztus 18-án hunyt el.

1965-ben Munkácsy-díjat kapott, 1992-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjét, 2003-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjét, Lipcsében pedig Nemzetközi Művészeti Aranyérmet vehetett át.

? A világ számos országában láthatták a műveit. A kaposvári Nyugati Temetőben nyugszik. ??Várdán az állandó kiállítása, továbbá a Szász Endre – Községi Könyvtár és a tisztelgő lakosság őrzi és ápolja emlékét.

Életművét a Somogy Megyei Közgyűlés “Örökségünk Somogyország Kincse” kitüntető címmel ismerte el 2009. január 7-én.

Munkái megtalálhatóak az alábbi linken:

 

Szász Endre

http://www.apluszbgaleria.hu/

 

 

 


Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.